Rusi su do pre nekoliko godina imali veliki problem s padom nataliteta, ali su uspeli da se zakonskim rešenjima izbore protiv bele kuge. Srbe i dalje muči isti problem, pa su stoga predstavnici Pokreta za decu Tri plus bili gosti ruske Dume kako bi kroz niz razgovora spoznali kojim pravcem bi trebalo da se Srbija kreće kako ne bismo nestali.

Inga Jumaševa iz Komisije za porodicu i dete Ruske Federacije i deputat Jedinstvene Rusije istakla je da je želja Rusije da se u Srbiji zaustavi negativan prirodni priraštaj i naglasila da su oni to uspeli ukazom predsednika Vladimira Putina kojim je predložio mere za stimulisanje nataliteta i proširenje programa „materinski kapital“, koji porodicama sa više dece pruža znatnu finansijsku pomoć, kao i posebne naknade i povlastice.

SASTANAK PREDSTAVNIKA UDRUŽENJA TRI PLUS S INGOM JUMAŠEVOM I SERGEJOM ČESNAKOVIM / FOTO: KURIR

Ako ništa ne preduzmemo, postaćemo manjina u svojoj zemlji i vremenom nestati kao narod. Zato smo danas ovde da preuzmemo zakon koji je preporodio Rusiju. Donosimo ga u Srbiju i predočićemo ga nadležnima. Finansijski podsticaj rađanja pokazao se kao jedino efikasno rešenje – istakao je Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta Tri plus.

PREDSTAVNICI UDRUŽENJA TRI PLUS SА INGOM JUMAŠEVOM / FOTO: KURIR

Delegacija iz Srbije je posetila i organizaciju „Za život“, na čijem se čelu nalazi Sergej Česnakov, a koja je spasla oko 8.000 beba u Rusiji. Majke te dece su razmišljale o abortusu, ali zahvaljujući aktivnosti članova organizacije, predomislile su se i rodile decu.

SERGEJ ČESNAKOV I VLADICA GAVRILOVIĆ / FOTO: KURIR

Inače, ruskim sagovornicima se veoma dopao projekat „Cena minus za 3+“, koji je zaživeo u Srbiji, i zainteresovani su da takve kartice plasiraju i u Rusiji.