Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић разговарао је данас са представницима огранизације Покрет за децу Три плус из Чачка, које већ неколико година помаже мајкама са више деце.

Kako je saopštilo Ministarstvo, zaključeno je da se u narednom periodu razrade mehanizmi, odrede institucije kao i nivoi vlasti putem kojih bi se mere za povećanje nataliteta i poboljšanje demografske slike Srbije mogle i realizovati.
„Naš utisak je da se stvorila atmosfera u društvu i da je sada trenutak kada se možemo izboriti da probudimo svest kod građana Srbije o značaju porodica sa troje i više dece. Ne da bi samo višedetne porodice imale privilegije već da ohrabrimo ostale da proširuju svoje porodice“, kaže predsednik ovog pokreta Vladica Gavrilović.

Pokret za decu Tri plus predstavio je neke od mera za koje se zalaže u svom pogramu podrške porodicama sa troje i više dece, kao što su otvaranje „3Plus dućana“.
Reč je o prodavnicama u kojima bi ove porodice kupovale osnovne životne namirnice i do 30 odsto nižim cenama, do visine iznosa potrošačke korpe.

Pokret za decu Tri plus je na sastanku sa ministrom Dmitrovićem predočio čak 15 predloga kojima bi se iskazala briga i poštovanje prema ovoj kategoriji društva.
Jedan od predloga je i da roditelji sa troje dece imaju prioritet u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, ali i da se starosna granica za odlazak u penziju majkama sa troje i više dece pomeri na 55 godina.

 

Извор: Танјуг