Закон о статусу великих породица

Веома битно поље нашег деловања јесте и заштита вишедетних породица. Зато је у самом називу покрета дефинисано да није само приоритет треће дете, већ и свако наредно.

Најугроженије породице у Србији су породице које имају велики број деце. Често се дешава да су суочени и са директним физичким опстанком. За велике породице није  довољна демографска накнада за мајке са троје деце, те је неопходно да се такве породице обухвате посебним законом.

Послодавци ретко желе да запосле мајке са троје или више деце, сматрајући да је њихова радна способност умањена са једне стране, а да ће велики број дана одсуствовати са друге стране. Очеви, по обичају, раде по цео дан како би прехранили своју породицу и физички су одвојени од своје деце већим делом свога живота.

Деца из великих породица су препуштена сама себи, и по неписаном правилу на крају постају проблем друштва.

Покрет за децу ТРИ ПЛУС се залаже за доношење Закона о статусу великих породица како би се омогућило  деци  из великих породица да лакше превазиђу све проблеме са којима се суочавају у периоду свог одрастања, а њиховим родитељима могућност да се њима и посвете.

Закон о статусу великих породица треба да се синхроинизује са радом центара за социјални рад на нивоу локалних самоуправа, како би се спречио сваки вид злоупотребе.

ИМА, ДА НАС ИМА!