NOVI SAD – Prvi Sabor porodica sa troje i više dece održan je u Novom Sadu u organizaciji Pokreta za decu Tri plus, a amfiteatar Spensa bio je premali da primi sve zainteresovane.

Pod sloganom „Mi smo najveća porodica u Srbiji i planiramo proširenje“ prisutnima su se obratili Tode Nikoletić, dečji pisac Dušan Pop Đurđev, direktor Zmajevih dečjih igara, Milana Bodrožić, majka troje dece i Svetlana Simandić

iz organizaciji Srbi za Srbe. Istaknuto je da krajnje vreme da se preduzmu konkretne mere kako Srbija ne bi u skorijoj budućnosti ostala bez stanovništva, pošto nas je na godišnjem nivou manje za čak 100.000, a tome veoma doprinosi negativni prirodni priraštaj.

Obišli smo više od 50 lokalnih samouprava i sproveli peticiju za formiranje održivog demografskog fonda iz koga bi se isplaćivale naknade majkama sa troje i više dece. Građani žele da se novčano stimuliše rađanje – naglasio je Vladica Gavrilović, predsednik Poreta za decu Tri plus:

– Uputićemo dopis Vladi Srbije da 2018. godina bude godina u kojoj će izmenama seta poreskih i finansijskih zakona biti formiran demografski fond. Spas Srbije je u povećanju broja porodica koje imaju troje i više dece. Sada nas je 7,8 odsto, a neophodno je da nas bude 45 odsto!

Pokret za decu Tri plus najavio je da će sledeći Sabor biti održan u Nišu.

Inače, Pokret se zalaže i da se porodicama sa troje i više dece u celoj Srbiji obezbede besplatna mesta za parkiranje.

Čelnici Čačka i lokalni JKP Parking servis su prihvatili da ta ideja zaživi čim pre, uvereni da će to učiniti sve lokalne samouprave.