Novi zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, propisuje povećanje nadoknade za rođenje prvog, ali i svakog sledećeg deteta.

Prošle godine se u Srbiji rodilo samo 65.000 beba, što je najmanje u poslednjih 117 godina!
Opasnost od izumiranja Srba prepoznat je kao veliki problem, pa je najavljeno hitno donošenje novog zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom.

Osnivač Pokreta za decu Tri plus – ima da nas ima Vladica Gavrilović smatra da bi trebalo doneti zakon koji će najpre pomoći porodicama s troje i više dece, jer bi njime se ljudi ohrabrili da imaju više potomaka.

– Majke sa troje dece trebalo bi da dobijaju platu do detetove 18. godine, a majkama koje rode četvrto dete treba obezbediti penziju. Nestajemo i bićemo manjina u svojoj zemlji. Da bismo to sprečili, potrebno je da bude 45 odsto porodica sa troje dece, a sada je samo 7,8 odsto – upozorava Gavrilović.

Demografski fond

Ideja njegovog projekta je utemeljena na konkretnom planu i, kako kaže, apsolutno je finansijski održiva.

– Osnovali bismo održivi demografski fond iz kog bi se isplaćivale ove nadoknade, a novac bi dolazio od poreza koji plaćaju građani. Građani sada preko poreza na imovinu plaćaju ekološku taksu za Ekološki fond. Umesto toga, novac bi mogao da ide u demografski fond za majke. Siguran sam da bi svako podržao ovu ideju, jer za koga čuvamo zemlju ako u njoj neće imati ko da živi.