Ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević razgovarao je sa predstavnicima pokreta „Tri plus“ iz Čačka koji su predstavili projekat Ponosna kartica 2018 „Cena minus za 3+“, koji je realizovan sa gradom Čačkom.

 

Ministar Đorđević istakao je da ova nevladina organizacija predstavlјa pravi primer dobre prakse kada je u pitanju pružanje podrške za porast nataliteta.

„Ministarstvo podržava i ceni velike napore koje ova organizacija ulaže stvarajući mogućnost za pobolјšanje demografske slike Srbije. Ova akcija jasan je pokazatelј njihove želјe da ohrabre sve one koji planiraju proširenje svoje porodice. Koliko je rešenje ovog problema bitno za našu zemlјu pokazuje i to da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić stao na čelo tima koji aktivno radi na pobolјšanju demografske slike Srbije i donošenju mera koje podstiču natalitetet.“, rekao je ministar.

Đorđević je još jednom podsetio da je Vlada Srbije donela novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom kroz koji se sprovode mere za podsticaj rađanja, a podrazumevaju da će roditelјi za prvo dete dobijati jednokratno 100.000 dinara. Za drugo 10.000 – 24 meseca, a za treće dete imaće 12.000 u toku deset godina.  Roditelјi koji dobiju četvrto dete primaće 18.000 dinara, takođe u periodu od 10 godina.

Ponosna kartica 2018 „Cena minus za 3+“ namenjena je porodicama sa troje i više dece i donosi popuste u brojnim pravnim subjektima.

Realizuje se u saradnji sa lokalnim samoupravama (koje pokretu dostavlјaju imena majki sa troje i više dece) i Pokreta za decu Tri plus (koji je potpisnik ugovora sa pravnim subjektima o popustu).

IZVOR: Ministarstvo za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja