NOVA Varoš je za doprinos u borbi protiv bele kuge u Srbiji dobila priznanje pod nazivom „Srebrna kolevka“, koje lokalnim samoupravama dodeljuje pokret za decu „Tri plus“. Nagrada je stigla zbog toga što se iz lokalnog budžeta, još od 2009, isplaćuju novčane naknade za novorođenčad, a od 2012. isto sleduje i nezaposlenim porodiljama.

Naknada koja se majkama u Novoj Varoši isplaćuje za prvo dvoje dece iznosi 100.000, odnosno 200.000 dinara, dok je za ostale mališane to od 300.000 za treće, do 500.000 za peto i svako naredno tek rođeno dete. Porodiljama bez zaposlenja mesečno sleduje 12.000 dinara za prvo, te po 3.000 više za svako naredno dete.

– Za promene u pravcu porasta nataliteta su najbitnije upravo finansijske naknade – tvrdi predsednik Upravnog odbora Pokreta Vladica Gavrilović.

Inače, novovarošani su među najstarijima u Srbiji jer podaci Republičkog zavoda za statistiku ukazuju na to da prosečna starost stanovnika u ovom kraju iznosi 47,4 godine – što se tretira kao stanje duboke demografske starosti.

– S obzirom na to da se naša opština već godinama suočava sa negativnim prirodnim priraštajem, za podsticanje nataliteta se godišnje izdvoji oko tri ipo odsto od ukupnog budžeta – precizira prvi čovek Nove Varoši Radosav Vasiljević.

Treba napomenuti i to da je od početka godine ovde rođeno oko 90 beba, što je – ako se uporedi sa lanjskim podacima – deset novorođenčadi manje. Ali, ako se uporedno posmatra 2009, kada su podsticajne mere i uvedene, broj novih komšija je veći za 50.